Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Πού βρίκουν φωλίτσες για να κοιμηθούν τα ζωάκια τον χειμώνα;;

Όπως έχουμε μάθει, τον Χειμώνα κάποια ζωάκια πέφτουν σε βαθύ ύπνο, καθώς το πολύ κρύο και ο χειμωνιάτικος καιρός δεν τους επιτρέπει να βρίσκουν εύκολα τροφή. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τα ζώα τρώνε περισσότερα τρόφιμα από τα συνηθισμένα. Οι οργανισμοί τους θα ζήσουν από το λίπος των σωμάτων τους δεδομένου ότι αυτά θα κοιμούνται. Το ζώο θα καταναλώσει το λίπος που αποθηκεύει στο σώμα του και δεν πρέπει να  χάσει οποιοδήποτε μυ. Τα ζώα επίσης φτιάχνουν  τις χειμερινές  φωλιές, τα κρησφύγετα και τα λαγούμια τους. Τα διαφορετικά είδη ζώων πέφτουν σε χειμερία νάρκη στα διαφορετικά είδη φωλιάς. Όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη  και οι οργανισμοί τους επιβραδύνουν, οι εχθροί τους μπορούν να τους κάνουν μεγαλύτερο κακό. Προσπαθούν να επιλέξουν την ασφαλέστερη θέση για να περάσουν το χειμώνα μακριά από αυτούς τους εχθρούς. Τότε είναι που εκείνο το αποθηκευμένο λίπος που το ζώο αποθήκευσε  το φθινόπωρο τα βοηθάει. Αυτό το αποθηκευμένο λίπος διαρκεί περισσότερο επειδή οι οργανισμοί τους επιβραδύνονται τόσο πολύ και δεν χρειάζονται πολλή ενέργεια. Μερικά από αυτά τα ζώα αποθηκεύουν επίσης τα τρόφιμα στις σπηλιές και τα λαγούμια τους. Τα ζώα που το κάνουν αυτό δεν κοιμούνται κατ’ ευθείαν μόλις πέσει το πρώτο κρύο. Τα ζώα αυτά  ξυπνάνε καμιά  φορά μέσα στη φωλιά για λίγο, περπατάνε γύρω στη φωλιά  και τρώνε προτού να πάνε πίσω στον ύπνο. Ας δούμε πού κοιμούνται τα ζωάκια μας...
Η αρκούδα, για να κοιμηθεί με αφάλεια, βρίσκει ζεστές σπηλιές κι αν κάποιος την ενοχλήσει μπορεί και να ξυπνήσει για λίγο.

Η νυχτερίδα, μόλις έρθει ο χειμώνας βρίσκει μια ήσυχη φωλιά σε μια κουφάλα δέντρου ή σε μια σπηλιά. Εκεί, κρέμεται ανάποδα και τυλίγει τα φτερά γύρω από το σώμα της.



Το ποντίκι, συνηθως χτιζει φωλιές από φλοιούς ΄δεντρων, φυλλαράκια και κλαράκια.




Ο σκίουρος, πριν πέσει σε χειμερία νάρκη τρώει υπερβολικα για να πάρει βάρος. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να ξυπνήσει για λίγο, χωρίς όμως να φύγει από τη φωλιά του, την οποία φτάχνει μέσα σε τρύπες δέντρων.




Ο σκατζόχοιρος φτιάχνει τη φωλιά του με φύλλα κάτω από δέντρα. Κοιμάται κουλουριασένος αλλά μπορεί να ακούει κάθε ήχο γύρω του.



Ο βάτραχος περνάει τους κρύους μήνες του χειμωνα, κρυμμένος σε τρύπες στο χώμα ή στη λάσπη. Υπάρχουν και  βάτραχοι οι οποίοι κοιμούνται στο βυθό κάποιας λίμνης και αναπνέουν από το δέρμα τους.



Με τα πρώτα κρύα, η χελώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη, κάτω από το μαλακό χώμα.



Τα φίδια συνήθως κοιμούνται κουλουριασμένα κάτω από πέτρες ή βράχους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου