Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Χρόνια Πολλά και καλά, γεμάτα χαρά, υγεία και πολλά χαμόγελα.





και του χρόνου με υγεία



  ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!


Παιδικά Τραγούδια για το Πάσχα | Ελληνικά Παιδικά Τραγούδια | Συλλογή | ...

Πατήστε στον σύνδεσμο και παίξτε πασχαλινά παιχνίδια!

Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα!

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.
Μετά το Σάββατο, ξημερώνοντας Κυριακή, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία, η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη αγόρασαν αρώματα και μύρα να πάνε στον τάφο και να αλείψουν το σώμα του Ιησού. Στο δρόμο αναρωτιόνταν: «Ποιος θα μας βοηθήσει να κυλήσουμε τον λίθο από την είσοδο του τάφου;» Γιατί ο λίθος ήταν τεράστιος. «Σεισμός εγένετο μέγας», καθώς οι Μυροφόρες πλησίαζαν τον Τάφο του Ιησού. Οι φρουροί ταράχτηκαν τόσο πολύ που έμοιαζαν σαν νεκροί. Φτάνοντας στο σημείο οι Μυροφόρες, είδαν πως ο λίθος είχε κυλιστεί. Μπήκαν μέσα στο μνημείο και είδαν ένα λευκοντυμένο νέο να κάθεται στο δεξιό μέρος και τρόμαξαν. Τους λέει εκείνος: «Μη φοβάστε. Ζητάτε τον Ιησού τον Ναζωραίο που σταυρώθηκε. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως είχε πει. Ελάτε να δείτε το μέρος όπου βρισκόταν ο Κύριος. Πηγαίνετε τώρα να πείτε στους μαθητές Του ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς κι ότι πηγαίνει πριν από σας στη Γαλιλαία, εκεί θα θα τον συναντήσετε.





Οι γυναίκες βγήκαν από το μνημείο κι έφυγαν τρέχοντας, τρομαγμένες αλλά και με χαρά μεγάλη για να πάνε να αναγγείλουν το γεγονός στους μαθητές. Καθώς πήγαιναν να πουν τα νέα στους μαθητές, τις συνάντησε ο Ιησούς και τους είπε: «Χαίρετε». Αυτές Τον πλησίασαν, έπεσαν στα πόδα Του και Τον προσκύνησαν. Τους λέει, τότε, ο Ιησούς: «Μη φοβάστε. Πηγαίνετε να πείτε στους αδερφούς μου να φύγουν για τη Γαλιλαία. Εκεί θα με δουν».


Κατά τη σύναξη των έντεκα μαθητών εμφανίζεται μπροστά τους ο Ιησούς ο οποίος τους δίνει εντολή «πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», δηλαδή «Πηγαίνετε και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη και βαφτίστε τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Η τελετή της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών (όσα και τα χρόνια του Χριστού) με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας, όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».


 Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες.
Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.



Σε όλη την Ελλάδα οι πιστοί γιορτάζουν την Ανάσταση σύμφωνα με τις συνήθειες κάθε τόπου.  Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί, τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά, γλεντούν, χορεύουν, ανταλλάσουν ευχές και σε πολλά μέρη της Ελλάδας στήνουν χορό στο προαύλιο της εκκλησίας. Ο Πασχαλινός χαιρετισμός : "Χριστός ‘Aνέστη!"..."‘Aληθώς ‘Aνέστη!"


Καλή Ανάσταση παιδάκια!!!