Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΗΦΑΙΣΤΟΣ, Ο Θεός της φωτιάς και του σιδήρου.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ,ο Θεός της φωτιάς και του σιδήρου.


Ο Ηφαιστος ήταν γιός του ΔΙΑ και της ΗΡΑΣ



                                                      


Ο Ηφαιστος όταν γεννήθηκε ήταν ένα πολύ άσχημο μωρό.

Ή Ήρα όταν το είδε τρόμαξε πολύ, και χωρίς δεύτερη σκέψη τον πέταξε από το Όλυμπο και ο μικρός Ήφαιστος βρέθηκε στα βάθη του Ωκεανού.Ευτυχώς στάθηκε πολύ τυχερός.

Δύο πανέμορφες Νηριήδες η Θέτιδα και η Ευτυνόμη τον βρήκαν , τον πήραν και τον μεγάλωσαν με πολύ πολύ αγάπη.Σε ηλικία εννέα ετών ο Ήφαιστος έφτιαξε στον βυθό της θάλασσας το πρώτο εργαστήριο και εκεί έφτιαχνε υπέροχα κοσμήματα για τις θεότητες του βυθού.


Όταν η Ήρα είδε τα κοσμήματα που φορούσε η Θέτις κι έμαθε ότι τα φτιάχνει ο γιος που είχε απορρίψει, τον κάλεσε πίσω στον Όλυμπο, του έφτιαξε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο και του έδωσε την πανέμορφη θεά του έρωτα Αφροδίτη ως σύζυγο.


Άλλοι λένε πως ο Ήφαιστος έστειλε στη μητέρα του έναν πανέμορφο, χρυσό θρόνο που έφτιαξε ο ίδιος.


 Όταν εκείνη κάθισε επάνω, παγιδεύτηκε με αόρατα δεσμά και αναγκάστηκε να καλέσει τον Ήφαιστο να την ελευθερώσει. Εκείνος δέχτηκε και έμεινε από τότε στον Όλυμπο.

Τα βάσανα του θεού, όμως, δεν τελείωσαν. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ζευς και η Ήρα τσακώθηκαν άσχημα, όπως το συνήθιζαν. 


O Δίας  θύμωσε τόσο πολύ που την κρέμασε στον ουράνιο θόλο. Ο Ήφαιστος έσπευσε να την απελευθερώσει, αλλά ο Ζευς δεν ανεχόταν την ανυπακοή. Έτσι ο  Ήφαιστος εκσφενδονίστηκε για δεύτερη φορά από τον Όλυμπο και προσγειώθηκε σ’ ένα νησί του Β. Αιγαίου, στη Λήμνο. Μόνο που τώρα, εκτός από άσχημος ήταν και κουτσός, γιατί με την πτώση έσπασε και τα δύο του πόδια. Ωστόσο, οι φτωχοί κάτοικοι του νησιού τον περιέθαλψαν και τον φιλοξένησαν με μεγάλη ευχαρίστηση, και ο Ήφαιστος δεν ήθελε πια να φύγει από εκεί.

ΛΗΜΝΟΣ





Έφτιαξε ένα νέο εργαστήριο στο βουνό Μόσυχλον, όπου κατασκεύασε τα πιο διάσημα έργα του, για θεούς και ανθρώπους. Δικά του έργα ήταν η αιγίδα του Δία και η Αθηνάς, το φτερωτό κράνος και τα σανδάλια του Ερμή, τη ζώνη της Αφροδίτης, το άρμα του Ήλιου, η πανοπλία του Αχιλλέα και το σκήπτρο του Αγαμέμνονα, το τόξο και τα βέλη του Έρωτα και πολλά άλλα.




Ο πιο γνωστός ναός του Ηφαίστου είναι αυτός που βρίσκεται στην αρχαία αγορά και αποκαλείται Θησείο.

Αγαπημένο του νησί η ΛΗΜΝΟΣ .Η πρωτεύουσα αυτού του νησιού έχει το όνομα του ΗΦΑΙΣΤΙΑ. Εκεί προς τιμήν του υπάρχει αρχαίο αμφιθέατρο.

ΣΥΜΒΟΛΑΑΑΑ.....

TO ΣΦΥΡΙ



Η ΦΩΤΙΑ


Παιδάκια ώρα για παιχνίδι, μάλλον παιχνιδια με τους θεούς,
Ελιστε έτοιμοι;
Πάμε.
Πατήστε πάνω σεαυτόν τον σύνδεσμό και παίξτε.



Ώρα για ζωγραφική.






Και με την ευκαιρία αυτή ας θυμηθούμε το γράμμα Η.η







παιδάκια δείτε αυτό το υπέροχο βίντεο για τον θεό Ήφαιστο.

ακόμη ένα υπέροχο βίντεο για τον Ήφαιστο με πολύ έξυπνο λόγο και φοβερή αφήγηση

Και τελειώνουμε με παζλ.
Πατήστε τον σύνδεσμο και φτιάξτε το πάζλ.

Καλή επιτυχία!!!!!!