Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για clipart bee
ΚΑΤΑΣΚΕΟΥΛΑΑΑΑΑΑ

Ζωγραφίζω την μελισσούλα σωστα όμως.Μετά την κόβω και κολλάω όλα τα μέρ του σώματος της πάνω σε ένα καλαμάκι. Μπορώ να φτιάξω αρκετές και να παίξω το ΠΕΡΝΑ - ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ.






Ωρα για εργασιούλες......



















ΖΟΥΜ ΖΟΥΜ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΕΤΑ

Περνά Περνά η Μέλισσα | παιδικά τραγούδια | Paidiká Tragoúdia Greek

Μέλισσα!!

Η Μέλισσα δε θα μπορούσε να λείπει από την περιήγησή μας στα έντομα! Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν!



Η Μέλισσα παλιά ζούσε σε κοιλότητες της φύσης, συνήθως σε κορμούς δέντρων και σπηλιές. 



Ο άνθρωπος αλλά και κάποια ζωάκια της έπαιρναν το μέλι!



Εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, οι μέλισσες ζουν σε σπιτάκια που τα φτάχνει ο μελισσοκόμος, τις Κυψέλες!





Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα, δηλαδή δημιουργούν ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετικά καθήκοντα και ρόλουε μέσα στην κυψέλη. Έτσι, χωρίζονται σε τρεις ομάδες : τις εργάτριες, τους κηφήνες και την βασίλισσα.



Σε κάθε κυψέλη υπάρχει πάντα μια βασίλισσα η οποία ζει 3-4 χρόνια και είναι η μόνη που γεννάει αυγά. Γεννάει έως και 1.500 αυγά τη μέρα. Τα τοποθετεί στο κέντρο ενός εξάγωνου κελιού όπου αυτά περνούν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας. (αυγό, προνύμφη, μέλισσα). Η βασίλισσα εκπέμπει κάποιες ουσίες οι οποίες αποτελούν διαταγές προς τις εργάτριες για τις εργασίες που πρέπει να αναλάβουν. Τρέφεται με βασιλικό πολτό, τον οποίο παράγουν οι εργάτριες.


Σε κάθε μελίσσι υπάρχουν και οι κηφήνες! Οι μέλισσες αυτές είναι πολύ λιγες και ζουν περίπου 20-30 μέρες. Οι κηφήνες τις πρώτες μέρες της ζωής του τρέφονται από νεαρές εργάτριες ενώ στη συνέχεια τρέφονται μόνοι τους με αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Δεν συλλέγουν τροφή, ούτε ταϊζουν άλλες μέλισσες αλλά ούτε και παράγουν κερί. Ζευγαρώνουν με τις βασίλισσες καθώς πετούν και μετά πεθαίνουν.


Η εργάτρια μέλισσα αν και θηλυκή δε γεννάει αυγουλάκια. Σε κάθε κυψέλη ζουν περίπου 20.000-60.000 εργάτριες. Έχουν πολλές δουλειές να κάνουν: 
  • Καθαρίζουν τα κελιά
  • Ταϊζουν αι περιποιούνται τη βασίλισσα και τα αυγά.
  • Επεξεργάζονται το νέκτρ και το μετατρέπουν σε μέλι.
  • Πακετάρουν γύρηνμέσα στα κελιά
  • Χτίζουν κυρήθρες.
  • Φρουρούν την είσοδο της κυψέλης.
  • Πετούν έξω και συλλέγουν νέκταρ και γύρη.

Τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας είναι:
Αυγό-Προνύμφη-Νύμφη

Τα αυγά


Η προνύμφη

                            


Η νύμφη



Τα στάδια λοιπόν είναι: 



Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 
το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά. έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος. έχει δύο μεγάλα μέτια τα οποία αποτελούνται από περίπου 13.000 μικρότερα μάτια 

Έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος και δύο μεγάλα μέτια τα οποία αποτελούνται από περίπου 13.000 μικρότερα μάτια γι αυτό και μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμη τρία απλά μάτια τα οποία σχηματίζουν τρίγωνο.


Έχει δύο κεραίες τις οποίες χρησιμοποιεί για ακοή και όσφρηση.

Στο στόμα εχει μια μεγάλη και παχιά γλώσσα, η οποία στην άκρη της μοιάζει με προβοσκίδα και τη χρησιμοποιεί για να συλλέγει νέκταρ.


Στην πλάτης της έχει τέσσερα φτερα τα οποία είναι διάφανα και λεπτά αλλά πολύ δυνατά. Τη βοηθούν να πετά!


Έχει 6 πόδια τριχωτά και στην άκρη τους είναι αγκιστρωτά. Τα πίσω πόδια της έχουν κάποιες κοιλότητες σαν μικρά κίτρινα μπαλόνια τις οποίες χρησιμοποιεί για να τοποθετει τη γύρη.


Η εργάτρια διαθέτει κι ένα κεντρί το οποίο συνδέεται με έναν αδένα που έχει μέσα δηλητήριο. Το χρησιμοποιεί όταν νιώσει κίνδυνο βυθίζοντάς το μέσα σε μαλακούς ιστούς όπως το δέρμα μας. Η μέλισσα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τότε το κεντί μαζί με τα σπλάχνα οπότε και μετά το τσίμημα πεθαίνει.

Η βασίλισσα μέλισσα έχει κι εκείνη κεντρί το οποίο χρησιμοποιεί για να επιτεθεί μόνο σε εχθρικές βασίλισσες. Είναι εύκολο να το βγάλει από το σώμα του εχθρού γι αυτό και μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές. Ο κηφήνας δεν διαθέτει κεντρί.


Σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, δείτε πώς γεννιέται η μέλισσα!